Wat is Taekwondo?
Taekwondo is een stijlvolle en veelzijdige sport. Letterlijk vertaald uit het Koreaans betekent Tae voet, kwon is hand of vuist en do betekent de manier of de weg. Taekwondo betekent letterlijk ‘de manier van de voet en de vuist’. Het doel is het ontwikkelen van een goede zelfverdediging door middel van conditie, zelfvertrouwen en discipline.
Iedereen kan het
In Azië, maar ook in Europa neemt de populariteit van taekwondo steeds verder toe. Zowel mannen als vrouwen, jongeren als ouderen beleven veel plezier aan taekwondo.
Het is een sport met toekomst, die op alle niveaus aantrekkelijk is: voor de recreant, de wedstrijdsporter én de topsporter. In het jaar 2000 verkreeg het Taekwondo-sparren de Olympische status, waarmee deze sport, die een rijke historie kent, een belangrijke mijlpaal bereikte.
Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid
Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid zijn drie belangrijke kenmerken bij het beoefenen van Taekwondo. Een wedstrijd tussen twee spelers mag namelijk nooit uitmonden in een strijd waarbij alles geoorloofd is. Daarom is het belangrijk om de technieken goed te beheersen. Op die manier kunnen tegenstanders elkaar met discipline en hoffelijkheid tegemoet treden.
De zwarte band
Net als bij andere martial arts is er bij Taekwondo een bandensysteem met verschillende kleuren om te laten zien hoe ver de sporter gevorderd is. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, groen, blauw, en rood volgen. Deze banden zijn te behalen tijdens examens op de eigen sportschool. De zwarte band (1e Dan) en de Dan-graden daar boven kan je behalen tijdens een door Taekwondobond Nederland georganiseerd examen. Deze examens vinden enkele malen per jaar plaats op een centrale plek in Nederland.
Geschiedenis van Tae Kwon Do
Een van de vroegste aanwijzingen voor het bestaan van Tae Kwon Do is een muurschildering geschilderd op de muur van een tombe die werd gebouwd in het Koreaanse koninkrijk Koguryo, tussen 37 voor Christus en 66 na Christus. De tekening toont twee ongewapende figuren tegenover elkaar in Tae Kwon Do-stijl. Bijkomende tekeningen in het graf tonen figuren die blokken uitvoeren en uniformen dragen die vergelijkbaar zijn met de uniformen die worden gebruikt in de moderne Tae Kwon Do-training.
De ontwikkeling van Tae Kwon Do en de technieken die zijn ontwikkeld naarmate het land van Korea zich ontwikkelde. Er zijn voorbeelden van Tae Kwon Do training in vrijwel alle archieven van de verschillende koninkrijken die in het land door de eeuwen heen bestonden.
De hoogste vorm van de oude kunst werd bereikt in het koninkrijk Silla. Dit kleine koninkrijk werd voortdurend geconfronteerd met aanvallen en tegenstand van grotere en sterkere gebieden. Als gevolg hiervan richtte de heerser van het koninkrijk, koning Jin Heung, een elitegroep van krijgers op die de "Hwarang" of "Flower of Youth" heette.
De Hwarang bestond uit de zonen van edelen in het koninkrijk. Ze werden zorgvuldig geselecteerd en formeel getraind in alle aspecten van militaire vaardigheden, waaronder ongewapende gevechten, die indertijd Tae Kyon heetten. Het is veelzeggend dat de Hwarang niet alleen werd geleerd hoe belangrijk het is om hun lichaam te ontwikkelen, maar ook hun geest en ziel. Naast vechttechnieken kregen de jonge strijders les in geschiedenis, poëzie en filosofie. Dit stond bekend als Hwarang Do. De Hwarang hebben niet alleen vaardigheden opgedaan voor de strijd, maar ook voor het dagelijks leven. Dit heeft rechtstreeks te maken met de moderne Tae Kwon Do-training, die voorziet in zelfverdedigingsvaardigheden en een verbeterd karakter, zelfdiscipline en vertrouwen.
Na de Silla-dynastie kwam de Koryo-dynastie (935 - 1352 na Christus) waaraan Korea zijn naam ontleent. Vechtsportenpraktijk, bekend als Subak Do, werd populair als een georganiseerde sport met gedetailleerde regels. De koninklijke familie sponsorde wedstrijden en demonstraties, en vechtsporten raakten diep geworteld in de Koreaanse cultuur.
Taegeuks zijn stijlvormen die volgens een vastgesteld bewegingspatroon van technieken worden uitgevoerd. Taegeuks vormen samen met Hosinsuls (zelfverdediging), kyorugi (sparring) en Gye Pa (breektest) één van de vier disciplines die worden beoefend in Taekwondo.
Een Taegeuk is een schijngevecht zonder tegenstander waarin afweer en aanvalstechnieken worden beoefend.
Zie hieronder de uitwerking van de verschillende Teageuks en hun betekenis.
Elke taeguk-vorm wordt weergegeven door een trigram (zoals ☰); trigrammen zijn waarzegger symbolen afgeleid van de I Tjing. Het trigram voor Taegeuk IL Jang bestaat uit drie getrokken lijnen. Dit symbool staat voor het concept 'Keon'. Keon betekent 'de hemel' of 'de lucht'. Keon symboliseert het begin van de schepping van alle dingen in het universum, dus Taegeuk IL Jang symboliseert het begin in de training van Taekwondo.
Keon - symboliseert "hemel en licht" Het begin van de schepping van alle dingen.
Het trigram voor Taegeuk EE Jang vertegenwoordigt het concept van 'Tae'. (Opmerking: het woord tae hier is niet hetzelfde als de tae in taekwondo.) Van Tae wordt gezegd dat het 'innerlijke stevigheid en uiterlijke zachtheid' symboliseert, waarbij het archetype een rivier of meer is: zachtaardig en vloeiend aan de grenzen, maar stevig en resoluut onder. Het idee is dat bewegingen in deze vorm vloeiend moeten zijn en toch stevig moeten worden uitgevoerd, met goede controle.
TAE - symboliseert "vreugde, spiritueel, opbeurend" vaak geassocieerd met een meer.
Het trigram voor Taegeuk Sam Jang vertegenwoordigt het concept van "Ree" (ook gespeld als Ri). Ree staat voor warmte en helderheid, net als een vuur. Het idee is dat deze vorm moet knetteren als een vuur: snel vloeibaar door, met uitbarstingen van kracht. De stansen bij de stappen 8 en 10 "barsten" bijvoorbeeld uit hun eerdere standen, zoals het geknetter en de dreun van een vuur. Het concept van Ree symboliseert ook dat de vorm met enthousiast enthousiasme en passie moet worden beoefend.
REE - symboliseert "vuur en zon" licht, warmte, enthousiasme en hoop.
Het trigram voor Taegeuk Sa Jang vertegenwoordigt het concept van "Jin." Jin staat voor donder en symboliseert grote kracht en waardigheid. De kracht is bijvoorbeeld te zien aan de introductie van de Side Kick, een krachtige, lineaire trap.
JIN- symboliseert "donder" Om kalm en dapper the handelen in geval van gevaar.
Het trigram voor Taegeuk Oh Jang vertegenwoordigt het concept van "Seon" (ook gespelde Zoon). Seon symboliseert de wind, die tegelijkertijd krachtig en toch zachtaardig is. Deze vorm moet worden uitgevoerd met flexibiliteit en onverzettelijke kracht. De kracht wordt bijvoorbeeld gezien in de neerwaartse hamerfists en de vele elleboogstakingen. De flexibiliteit is bijvoorbeeld te zien in stappen 15-16, waar de romp, benen en armen allemaal moeten rekken en draaien.
SON - symboliseert "wind" van subtiele aard, puur en zonder kwade bedoelingen.
Het trigram voor Taeguk Yuk Jang vertegenwoordigt het concept van "Kam" (ook gespeld Gam). Kam symboliseert water, dat vloeiend en zachtaardig is maar ook aanhoudend, in staat om weg te slijten bij de hardste steen.
KAM - symboliseert "water" het openemen van alle hindernissen op zijn pad.
Het trigram voor Taegeuk Chil Jang vertegenwoordigt het concept van "Kan" (ook gespeld als Gan). Kan vertegenwoordigt een bergtop, die solide, stabiel en onbeweegbaar is. Deze vorm leert betrokkenheid bij zowel beweging als onbeweeglijkheid, waarbij snelle bewegingen naar voren worden gevolgd door plotselinge stops.
KAN - symboliseert "bergtop" interpreteert het principe van stabiliteit.
Het trigram voor Taegeuk Pal Jang vertegenwoordigt het concept van "Gon", wat betekent aarde of grond. Net zoals de aarde alle basiselementen van het leven bevat, omvat deze vorm alle basistechnieken van taekwondo. Net zoals de aarde de basis is voor al het andere, dient deze vorm als de basis voor het leren van de aankomende Black Belt-vormen.
1e Gup-trainees oefenen deze poomsae uit. Na Taegeuk Pal Jang testen studenten meestal op Black Belt en beginnen ze de vorm Koryo te bestuderen.
KON - symboliseert "aarde" de kwaliteit om waarnemend te zijn.
Zelfverdediging (Hosinsul)
Ho is beschermen;
Sin het lichaam;
Sul techniek;
De discipline Hosinsul is een van de discipline van Taekwondo en is een vereiste voor het bandexamen.
Deze technieken zijn dan ook bedoeld voor praktische situaties waarin zelfverdedigen van belang is.
Met Hosinsul is het van belang dat de aanvallen worden gecontroleerd en worden uitschakeld.
Er wordt geoefend om jezelf te verdedigen tegen grepen, stoten, trappen, verwurging maar ook tegen gewapende aanvallen zoals met een stok en mes.
Door het trainen van deze zelfverdedigingstechnieken krijgen Taekwondoka's de inzicht om zichzelf te verdedigen in situaties waarin deze is vereist.
Kyorugi is een van de disciplines die binnen Taekwondo beoefend wordt.
Met Kyorugi worden de vaardigheden van een Taekwondoka volledig getest en het vereist jaren training om deze volledig te beheersen.
In wedstrijdverband dragen de Taekwondoka's pantsers waarvan de ene Taekwondoka rood (Hong) draagt en de andere Blauw (Chong)
Elke sparring sessie bestaat uit drie rondes van twee minuten met een minuut tussen pauze.
Voor elke trap op het lichaam kan er een punt verdient worden elke trap op het hoofd zijn twee punten.
Voor elke stoot op het lichaam zijn er ook punten te verdienen. Ondanks het wel toegestaan is om op het hoofd te trappen is het niet toegestaan om op het hoofd te stoten.
Met een breektest oftewel Gye-pa worden planken of dergelijke gebroken.
Het doel van de breektest is om de technieken te testen en niet zozeer de kracht.
De technieken waarmee de breektest wordt uitgevoerd worden van te voren bepaald door de kandidaat en examinator.
Bij elk examen vanaf de 5e geup of hoger wordt deze test afgelegd.
De dikte van de plank wordt bepaald door de leeftijd en geup.
Elke plank dient 30x30cm groot te zijn en voor kandidaten tot 14 jaar oud dient de plank 10-12mm dik te zijn.
Vanaf 15 jaar en ouder dienen de planken 18mm te zijn.
Ilbo Taeryon ook wel 1-Stap sparring is een verplicht onderdeel van een examen.
Met 1 stap sparring wordt een aanval beantwoord met een verdediging en tegenaanval.
Een aanvaller valt aan met een stoot in een lange stand waarop de verdediger zal reageren met een afweer techniek.
Na het maken van een afweer techniek zal de verdediger omschakelen met een tegenaanval.
Bij Ilbo Taeryon is het niet toegestaan om vast te pakken dit is een onderdeel van Hosinsul.
Ilbo Taeryon is een statische oefening met korte en felle acties.
De bedoeling van deze oefeningen is dat de Taekwondoka het juiste gevoel van kracht en snelheid krijgt waarmee een verdediging gemaakt moet worden.
de reactie op de verdediging zal uiteindelijk instinctief moeten worden.Â