In memoriam Max Thümann

Max Thümann (1947-2024) is geboren in Meester Cornelis, nu genaamd Jatinegara, een stadsdeel van Jakarta op Java te Indonesië en emigreert in 1964 met zijn ouders en familie naar Nederland. Zijn vader maakte deel uit van de Nederlandse Marine. Max beoefent al op jonge leeftijd martial arts sporten. In Nederland concentreert hij zich op Taekwondo en krijgt hij les van o.a. taekwondolegendes Louis Pardoel en Jan Mast. In 1976 neemt hij de sportschool van Jan Mast over en start Max zijn sportschool Taekwondo Rosmalen. Zelf is hij doorgegaan met het behalen van diploma’s om ook Dan-examens af te nemen. Hij wordt dan ook rijk gediplomeerd hoofdleraar, behaald in 1981 te Gouda, en daardoor Dan-examinator. Max Thümann behaalt zijn 3de Dan in 1996 te Nijmegen.

Tijdens zijn werkzame jaren was hij een gewaardeerd en inspirerende collega bij Remington en AMP Holland BV. Na zijn pensioen heeft nog geruime tijd vervoer gereden bij van Driel.

 

In al die Taekwondo Rosmalen jaren zijn er veel leerlingen gekomen en gegaan. Zelfs nu komen ouders en grootouders die vroeger van Max Thümann les kregen hun kinderen of kleinkinderen opgeven voor de lessen.

Max Thümann heeft aan het begin gestaan van Nederlands kampioenschapsuccessen van diverse leerlingen. Diverse Rosmalense oud-leerlingen hebben door zijn inspiratie de overstap gemaakt naar grote clubs en zijn vandaag de dag actief op Europese- en Wereldkampioenschappen, waarbij de ambitie om de Olympische Spelen te halen ook aanwezig is.

In al die jaren heeft Max Thümann zich opgesteld als een uiterst zeer bescheiden man en zichzelf nooit op de voorgrond geplaatst. Hij wuift graag en snel alle lof aan zijn adres weg, maar geniet wel als zijn Taekwondo Rosmalen in de belangstelling staat.

Zijn doel is om vooral de jeugd in zijn of haar sport te laten ontwikkelen, maar ook dat ze zich als mens ontwikkelen met respect voor de medemens. Normen en waarden en het belang van rechtvaardigheid heeft hij hoog in het vaandel staan. Hij is dan ook belerend naar de jeugd als blijkt dat ze het rechte spoor dreigen kwijt te raken.

 

Voor al zijn verdiensten wordt hij op 25 april 2014 door burgemeester Ton Rombouts benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en worden hem de bijbehorende versierselen opgespeld. Op 9 juni 2017 is hij toegetreden tot de Internationale Budo Hall of Fame vanwege zijn grote verdiensten voor de taekwondo sport in Nederland.

Op ons eigen toernooi op 22 november 2021 wordt Max onderscheiden met een speciale oorkonde namens Taekwondo Bond Nederland.

 

Wij zullen hem met een onuitwisbare blijvende herinnering blijven gedenken.

 

Namens Taekwondo Rosmalen

Bestuur, trainers en leden Taekwondo Rosmalen