Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een stijlvolle en veelzijdige sport. Letterlijk vertaald uit het Koreaans betekent Tae voet, kwon is hand of vuist en do betekent de manier of de weg. Taekwondo betekent letterlijk ‘de manier van de voet en de vuist’. Het doel is het ontwikkelen van een goede zelfverdediging door middel van conditie, zelfvertrouwen en discipline.

Iedereen kan het

In Azië, maar ook in Europa neemt de populariteit van taekwondo steeds verder toe. Zowel mannen als vrouwen, jongeren als ouderen beleven veel plezier aan taekwondo. Nederland telt inmiddels circa 11.000 enthousiaste beoefenaars.
Het is een sport met toekomst, die op alle niveaus aantrekkelijk is: voor de recreant, de wedstrijdsporter én de topsporter. In het jaar 2000 verkreeg het Taekwondo-sparren de Olympische status, waarmee deze sport, die een rijke historie kent, een belangrijke mijlpaal bereikte.

Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid

Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid zijn drie belangrijke kenmerken bij het beoefenen van Taekwondo. Een wedstrijd tussen twee spelers mag namelijk nooit uitmonden in een strijd waarbij alles geoorloofd is. Daarom is het belangrijk om de technieken goed te beheersen. Op die manier kunnen tegenstanders elkaar met discipline en hoffelijkheid tegemoet treden.

De zwarte band

Net als bij andere martial arts is er bij Taekwondo een bandensysteem met verschillende kleuren om te laten zien hoe ver de sporter gevorderd is. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, groen, blauw, en rood volgen. Deze banden zijn te behalen tijdens examens op de eigen sportschool. De zwarte band (1e Dan) en de Dan-graden daar boven kan je behalen tijdens een door Taekwondobond Nederland georganiseerd examen. Deze examens vinden enkele malen per jaar plaats op een centrale plek in Nederland.

Geschiedenis van Tae Kwon Do

Een van de vroegste aanwijzingen voor het bestaan van Tae Kwon Do is een muurschildering geschilderd op de muur van een tombe die werd gebouwd in het Koreaanse koninkrijk Koguryo, tussen 37 voor Christus en 66 na Christus. De tekening toont twee ongewapende figuren tegenover elkaar in Tae Kwon Do-stijl. Bijkomende tekeningen in het graf tonen figuren die blokken uitvoeren en uniformen dragen die vergelijkbaar zijn met de uniformen die worden gebruikt in de moderne Tae Kwon Do-training.

De ontwikkeling van Tae Kwon Do en de technieken die zijn ontwikkeld naarmate het land van Korea zich ontwikkelde. Er zijn voorbeelden van Tae Kwon Do training in vrijwel alle archieven van de verschillende koninkrijken die in het land door de eeuwen heen bestonden.
De hoogste vorm van de oude kunst werd bereikt in het koninkrijk Silla. Dit kleine koninkrijk werd voortdurend geconfronteerd met aanvallen en tegenstand van grotere en sterkere gebieden. Als gevolg hiervan richtte de heerser van het koninkrijk, koning Jin Heung, een elitegroep van krijgers op die de "Hwarang" of "Flower of Youth" heette.

De Hwarang bestond uit de zonen van edelen in het koninkrijk. Ze werden zorgvuldig geselecteerd en formeel getraind in alle aspecten van militaire vaardigheden, waaronder ongewapende gevechten, die indertijd Tae Kyon heetten. Het is veelzeggend dat de Hwarang niet alleen werd geleerd hoe belangrijk het is om hun lichaam te ontwikkelen, maar ook hun geest en ziel. Naast vechttechnieken kregen de jonge strijders les in geschiedenis, poëzie en filosofie. Dit stond bekend als Hwarang Do. De Hwarang hebben niet alleen vaardigheden opgedaan voor de strijd, maar ook voor het dagelijks leven. Dit heeft rechtstreeks te maken met de moderne Tae Kwon Do-training, die voorziet in zelfverdedigingsvaardigheden en een verbeterd karakter, zelfdiscipline en vertrouwen.

Na de Silla-dynastie kwam de Koryo-dynastie (935 - 1352 na Christus) waaraan Korea zijn naam ontleent. Vechtsportenpraktijk, bekend als Subak Do, werd populair als een georganiseerde sport met gedetailleerde regels. De koninklijke familie sponsorde wedstrijden en demonstraties, en vechtsporten raakten diep geworteld in de Koreaanse cultuur.